Google ads: νέες τάσεις 2022

Για το 2022 υπάρχουν ορισμένες τάσεις στη Google που οι διαφημιστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους για να μην δούνε πτώση στα αποτελέσματα των καμπανιών τους.

Πολλοί διαφημιστές στηρίχθηκαν κυρίως στην αποδοτικότητα των καμπανιών τους (χαμηλό κόστος ανά μετατροπή) παρά στην αποτελεσματικότητα τους (καμπάνιες που φέρνουν νέους πελάτες και έσοδα).

Επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι στις καμπάνιες μας δεν μετράει μόνο ο αριθμός leads φόρμες- κλήσεις (γιατί μπορεί να αποκτήσει πολλούς αλλά χαμηλής ποιότητας leads που θα συμβάλλουν μηδαμινά στη συνολική απόδοση).

Επίσης όταν έχουμε τον πελάτη στο επίκεντρο των καμπανιών μας βοηθάμε τον αλγόριθμο να μάθει  καλύτερα ποια είδη μετατροπών (διαδικασιών-στόχων) συμβάλλουν στην απόκτηση ενός νέου πελάτη.

Στην Google τείνουν να περιοριστούν περισσότερο τα δεδομένα που μπορεί να έχουν διαθέσιμα οι διαφημιστές (που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα διαφημίσεων Google ads) ώστε βάσει αυτών να οργανώνουν αποτελεσματικές καμπάνιες. Αν και αμφιλεγόμενο ζήτημα δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς έχει διαπιστωθεί από τις επιχειρήσεις ότι οι χρήστες προτιμούν προϊόντα από εταιρίες (με άλλους τρόπους στόχευσης και διαφήμισης με Google Ads) που δε διαχειρίζονται προσωπικά τους δεδομένα σεβόμενες την ιδιωτικότητα τους.

Η Google απέσυρε τον Ιούνιο του 2022 τα Google Ads expanded text ads και έτσι το μοναδικό είδος διαφήμισης που θα είναι διαθέσιμο για Google Search καμπάνιες θα είναι οι responsive search ads.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση των responsive search ads) θα βελτιστοποιείται η ποιότητα των διαφημίσεων στη Google ως προς τη σχετικότητα του περιεχομένου τους προς τους αντίστοιχους χρήστες. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές των εταιριών μέσω διαφόρων αυτόνομων τρόπων όπως συμπλήρωση φόρμας στοιχείων των χρηστών κλπ. Όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται και αναλύονται σε κάποια συστήματα και πλατφόρμες που είναι οι εξής:

  • Σύστημα Διαχείρισης Πελατών (CRM)
  • Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων (DMP)
  • Εργαλεία Ανάλυσης και Αναφοράς δεδομένων (όπως για παράδειγμα το Google Analytics)

Άλλη μία τάση είναι η στροφή των διαφημιστών στην προσφορά που δίνουν στο κοινό στις διαφημίσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες και οι τάσεις των χρηστών στο διαδίκτυο αλλάζουν και οι διαφημιστές επιβάλλεται να τα παρακολουθούν ώστε να διαμορφώνουν αρκετά αντίστοιχες ελκυστικές προσφορές στις διαφημίσεις τους για το κοινό τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι λέξεις-κλειδιά είναι το πιο βασικό θεμέλιο της PPC (Κόστος ανά κλικ) διαφήμισης αλλά η Google τείνει πιθανώς μελλοντικά να εξαλείψει τον τρόπο αυτό έρευνας των αναζητήσεων των χρηστών (για προϊόντα κλπ.) (που γίνεται από τους διαφημιστές) και να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εκτιμά τις τάσεις των χρηστών διαδικτυακά και να προβάλλει αντίστοιχες διαφημίσεις που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μετατροπές των χρηστών σε πελάτες ή leads. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή διαφήμιση καθώς προτιμάται από τους διαφημιστές η αυτοματοποίηση ως προς τη βελτιστοποίηση προσφορών (bids), της εμφάνισης των διαφημίσεων στο σωστό κοινό, της εκτίμησης του CTR και των μετατροπών (conversions) βοηθώντας τους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την επιχειρηματολογία και το δημιουργικό (creative) των καμπανιών τους.